Φυλακές Κορυδαλλού (εργαστήρια-δράσεις)

 


Τα σχολεία που μας έστειλαν φέτος  ηταν: το Δ.Σ. Αμυγδαλεωνας Καβάλας, από το 1ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου, από την Δ` τάξη του 43ου Δ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης, από το 10ο Δ.Σ. Αιγίου, από το Γυμνάσιο Σίφνου και από σχολείο του Χαϊδαρίου (δεν είχε αναφορά σε στοιχεία του σχολείου στον φάκελο)Οι ζωγραφιές των παιδιών :ΕΔΩ


Βίντεο και οι απαντήσεις των τροφίμων:ΕΔΩ
Τα παιδιά του 43ου ΔΣ Ηρακλείου μαζί με την δασκάλα 

΄Τα παιδιά της Δ τάξης μαζι με τη δασκάλα τους εστειλαν τις ευχές και τις κάρτες στους στους οροθετικους των φυλακών και στη συνέχεια έδωσαν στη δράση τη διάσταση ενός ολοκληρωμένου σχολικου project που έγινε στην τάξη. Περισσότερα: ΕΔΩ
Με χαρά σας ενημερώνουμε πως μετά από επίσημη πρόσκληση της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου των φυλακών του Κορυδαλλού θα οργανωθούν και φέτος (2016-2017) εικαστικά και δια θεματικά εργαστήρια για τους τρόφιμους.

Για περισσότερες πληροφορίες : art.balloonpeople@yahoo.gr
.

9-12-2015
1ο εργαστήριο/δράση γκράφιτι στις Φυλακές του Κορυδαλλού
Με τη Θετική φωνή.
Περισσότερα: ΕΔΩ
Ζωγραφιές/ευχές των  μαθητών του 2ου Δ.Σ. Αχαρνών, για τους κρατούμενους. Η δράση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής.
Πατήστε :ΕΔΩ
Ζωγραφιές/ευχές που έστειλαν οι κρατούμενοι για τους μαθητές του 2ου ΔΣ Αχαρνών.
Περισσότερα: ΕΔΩ

Που ακούστηκε σε σχολείο να μιλάνε για τις φυλακές;
Σχόλιο από τη συντονίστρια εκπαιδευτικό της δράσης, Ελένη Kαραγιάννη
Πατήστε: ΕΔΩ

Τελικές τοιχογραφίες

Αυτές είναι οι τοιχογραφίες που φτιάξαμε μαζί με τη Θετική Φωνή (Positive Voice) και τα παιδιά του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού
Μια εμπειρία μοναδική. Εύχομαι να τους δώσαμε λίγη χαρά. Και οι ζωγραφιές των μαθητών μου έδωσαν χαρά αφού μπορεί να πέρασαν κάπου 4 μήνες αλλά ακόμα παραμένουν πάνω στους τοιχους των διαδρόμων της φυλακής. Οι κρατούμενοι τις φροντιζουν σαν μικρούς θησαυρούς. Είναι ένα κομμάτι του κόσμου τους πια.
Το ίδιο και οι τοιχογραφίες, καθώς φαίνεται θα μεινουν για πολλά χρόνια σε αυτούς τους τοίχους. Δεκαετίες ίσως, μέχρι την στιγμή που θα αλλοιωθούν και θα χρειαστεί κάποιος να τις καλύψει ή να τις αλλάξει. Αυτές οι ζωγραφιές θα μείνουν μια θετική ανάμνηση για εκείνους που θα αποφυλακιστούν και θα στέκονται εκεί σαν μια "οντότητα" και ένα σημείο αναφοράς σε εκεινους που θα επιστρέψουν ή σε εκεινους που δεν θα βγουν. 
Είναι τα πιο σημαντικά έργα που έχω κάνει τώρα που το σκέφτομαι καθώς θα τις δουν πολλά ζευγάρια μάτια και θα τις αγγίξουν πολλά χέρια ανθρώπων που δεν αγαπήθηκαν πολύ ή δεν αγαπήθηκαν σωστά.

Σε μια Φυλακή".
Άρθρο της Άννας Κουρουπού

Η Άννα Κουρουπού έγραψε στο Νόστιμον Ήμαρ για τη δράση που κάναμε στη πτέρυγα των οροθετικών κρατούμενων στις φυλακές Κορυδαλλού.
«Σας εύχομαι σύντομα να δείτε το φως του ήλιου και όλα τα πράγματα που επιθυμείτε να γίνουν σύντομα πραγματικότητα» «Μην παίρνετε ναρκωτικά για να είστε υγιείς. Καλά Χριστούγεννα».

«Ευχομαι να αποφυλακιστείς γρήγορα.Για να βρείς τον καλό δρόμο πρέπει να κάνεις μια μεγάλη προσπάθεια για το καλύτερο.Πρέπει να σκεφτείς για εσένα»

Ένας ολόκληρος τοίχος , σε μια φυλακή,γεμάτος δεκάδες κάρτες σε όλα τα χρώματα. Γεμάτες κάρτες απο ευχές με σχεδιάκια απο αστέρια , χριστουγεννιάτικα δέντρα,καρδούλες,χαμόγελα κίτρινα, λαμπερά στο σχήμα του ήλιου. Φτιαγμένα απο παιδιά.

Δεν γνωρίζω απο πρώτο χέρι πόσο ανάγκη έχει ένας φυλακισμένος να διαβάσει περίπου εκατό κάρτες με ευχές –που πιθανόν δεν θα γίνουν πραγματικότητα- απο τα παιδιά ενός δημοτικού ή ενός γυμνασίου. Με εξέπληξε ευχάριστα η σκέψη. Όποιου και αν ήταν. Όποιος και αν «οδήγησε» τα παιδιά να γράψουν, ό,τι έγραψαν.

Είναι σαν να σου φέρνουν ένα φαγητό σε ένα όμορφο πιάτο , να σου το σερβίρουν με πλαστικά πιρούνια , σε μια σαπισμένη παλέτα και όταν νοιώσεις τη γεύση στο στόμα σου , μπορεί να θέλεις και να το φτύσεις γιατί έχει λίγο παραπάνω από πικρό μπαχαρικό. Από την άλλη …είναι ένα φαγητό ρε φίλε, που δεν το τρως κάθε μέρα. Οπότε κατεβάζεις τη πρώτη μπουκιά με κάποια δυσκολία , ξεπερνάς την έντονη γεύση του πολύ σαφράν που έχει μπεί και το απολαμβάνεις γιατί έχει μια μοναδικότητα. Σου το προσφέρουν , χωρίς να σου ζητούν αντάλλαγμα.

Επειδή ακόμη πιστεύω στην ανθρωπιά, έστω και αν εξελίσσονται σε μετάνθρωποι πλέον οι άνθρωποι, είμαι σίγουρη πως κάποια μάτια βούρκωσαν , κάποια χείλη χαμογέλασαν. Κάποιοι μπορεί και να τα ακούμπησαν στα μάγουλα τους ή στο στέρνο τους για να πάρουν λίγη από την αθωότητα, που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

Και με τη σειρά τους ανταπέδωσαν την κίνηση. Έγραψαν και αυτοί ευχές σε παιδιά. Που έχουν μέλλον. Να μη κάνουν τα ίδια λάθη με αυτούς. Ότι ναι, τα ναρκωτικά σκοτώνουν. Ότι η ανομία έχει επιπτώσεις. Η Θετική Φωνή κάθε Τετάρτη , εθελοντικά πάει και βάφει και ζωγραφίζει τις φυλακές του Αγ. Παύλου στον Κορυδαλλό και όλοι βρέθηκαν μπροστά σ αυτό το υπέροχο πάζλ αγνότητας , ομορφιάς, καλοσύνης , ακόμη και φαντασίας που είναι το μεγαλύτερο προτέρημα των παιδιών.

Θα κλείσω με μια ευχή σε μια κατακόκκινη κάρτα με γράμματα ατάκτως ερριμένα . «Υπομονή γιατί κάποια στιγμή, θα βγεις». Καλές γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου